Amazing Thailand: Broodje ijs

Broodje ijs

Je kan rare dingen eten in Thailand -insecten, hond, spinnen en kakkerlakken. Maar een broodje ijs? Ik heb het geprobeerd… En lekker dat het was!


Mukdahan ligt op de grens met Laos. Het is een belangrijk handelsgebied tussen Thailand en Laos met eigen producten en culinaire eigenaardigheden. Ongeveer 15 kilometer voor Mukdahan is het landschap heuvelachtig en kenmerkt zich door grotten en rotsformaties. Het is een nationaal park, waar wilde dieren leven. Mukdahan staat bekend vanwege de prachtige natuur rondom de Mekong-rivier.

De Talaat Indojiin is een kleurrijke markt bij de Si Mongkhon Tai-tempel. Tijdens de weekeindes spreidt de markt zich verder uit over de omliggende straten. Je treft er artikelen aan uit Laos, en van Vietnamezen en Chinese handelaren.broodje ijsWie bedenkt dat, een broodje ijs?

Wie het bedacht heeft? De Chinezen, de Vietnamezen of de Laotianen? Ik weet niet. Maar lopend over de Talaat Indojiinstaat zie ik ineens een kraampje met drommen ouders met kinderen.  Kinderen, daar moeten ze ijs verkopen, En inderdaad. Maar wat vreemd is: in plaats van een hoorntje, een oublie of zelfs een gewoon plastic bakje wordt het ijsje gepresenteerd in een zacht kadetje!

Kadetjes zijn al bijzonder in Zuidoost-Azië, de enige die ik gezien heb werden verkocht als visvoer bij een visvijver.  Alhoewel ik me niet tot het vissenras reken, bestel ik een broodje ijs.

Zoetelieve…

Het broodje is zoet, dat natuurlijk wel goed past bij het ijsje. De combinatie is erg verrassend. De smaak van het ijs wordt een beetje weggenomen door het broodje. Ik weet niet of het de verrassing is of daadwerkelijk de smaak van het broodje. Het is sowieso gemakkelijk eten, je kunt het broodje vormen als een bakje. Het broodje neemt ook het gesmolten ijs in zich op, maar wordt niet klef. Ik had gekozen voor vanille en aardbei, mooie combinatie. En wat ook niet onbelangrijk is, het broodje neemt een deel van de kou weg. Fijn voor mensen met tandproblemen.

De volgende dat je een ijskar ziet in Thailand, probeer het maar eens een broodje ijs.

Al met al eigenlijke een perfectie oplossing. Eens kijken of nu in Nederland de ijscokarren massaal overgaan op de broodjes. Mooi iets om de bakkers weer mee te ondersteunen.

Share This Post

One Comment - Write a Comment

  1. Beste Francois, dit stamt vanuit de Fillipijnen. Vele filmpjes op youtube! Vandaag er nog heerlijk een gegeten!

    Reply

Post Comment