fbpx
Aardbeving is een wake-up call voor ThailandNieuws 

Aardbeving is een wake-up call voor Thailand

Aardbeving is een wake-up call voor ThailandDe aardbeving is een wake-up call voor Thailand. Met de kracht van 6.3 op de schaal van Richter was het namelijk de zwaarste ooit in het Koninkrijk en veroorzaakte schade voor meer dan 44 miljoen euro.

Thailand is van oudsher namelijk geen ‘aardbevingsland’. En dit soort zware aardbevingen zijn helemaal ondenkbaar. Die komen meestal voor in buurlanden als Indonesië en Myanmar. De Thaise wet schreef ooit voor dat gebouwen van vijftien meter of hoger gebouwd dienen te worden om een beving met de kracht van 6.0 te kunnen weerstaan.

Aardbeving is een wake-up call voor Thailand

In 2007 werd dat aantal verhoogd naar 7.0. Echter, experts zeiden toen al dat meer dan 20.000 gebouwen door het land beschadigd zullen raken tijdens een zware aardbeving. En dat gebeurde dus afgelopen maandag. Er ontstonden veel scheuren in de muren van hotels, scholen en overheidsgebouwen. Ook in de Thaise hoofdstad Bangkok gaan er nu geluiden op om alle gebouwen ouder dan 2007 te controleren.

De Thai zelf zijn niet of nauwelijks bekend met het fenomeen aardbevingen. Zij wisten niet wat ze zagen toen er grote scheuren in wegen ontstonden, huizen instortten en tempels beschadigd raakten. De aardbeving is een wake-up call voor Thailand. Er dienen nieuwe maatregelen getroffen te worden om de mensen te beschermen tegen een nieuwe natuurramp.

Bewoners voorlichten

Bewoners in risicogebieden (zoals Chiang Rai bijvoorbeeld) dienen voorgelicht te worden wat zij moeten doen in het geval van een aardbeving. Duiken op de grond en jezelf beschermen tegen vallende objecten en meteen hoge gebouwen uitvluchten. De beving afgelopen maandag was zeer ongebruikelijk, maar dat is geen garantie dat er misschien nieuwe aardbevingen in Thailand ontstaan.

Deze aardbeving is een wake-up call voo Thailand, en dus ook voor de autoriteiten. Zo dient de infrastructuur (wegen, sporen, vliegvelden) gecontroleerd te worden. Voor zover bekend zijn er geen scheuren in de dammen intstaan in de provincies Chiang Rai, Chiang Mai en Phayao, maar de autoriteiten zijn op hun hoede nu er de afgelopen dagen naschokken plaatsvonden.

Lees ook

%d bloggers liken dit: