Aardbeving is een wake-up call voor Thailand

Aardbeving is een wake-up call voor ThailandDe aardbeving is een wake-up call voor Thailand. Met de kracht van 6.3 op de schaal van Richter was het namelijk de zwaarste ooit in het Koninkrijk en veroorzaakte schade voor meer dan 44 miljoen euro.

Thailand is van oudsher namelijk geen ‘aardbevingsland’. En dit soort zware aardbevingen zijn helemaal ondenkbaar. Die komen meestal voor in buurlanden als Indonesië en Myanmar. De Thaise wet schreef ooit voor dat gebouwen van vijftien meter of hoger gebouwd dienen te worden om een beving met de kracht van 6.0 te kunnen weerstaan.


Aardbeving is een wake-up call voor Thailand

In 2007 werd dat aantal verhoogd naar 7.0. Echter, experts zeiden toen al dat meer dan 20.000 gebouwen door het land beschadigd zullen raken tijdens een zware aardbeving. En dat gebeurde dus afgelopen maandag. Er ontstonden veel scheuren in de muren van hotels, scholen en overheidsgebouwen. Ook in de Thaise hoofdstad Bangkok gaan er nu geluiden op om alle gebouwen ouder dan 2007 te controleren.

De Thai zelf zijn niet of nauwelijks bekend met het fenomeen aardbevingen. Zij wisten niet wat ze zagen toen er grote scheuren in wegen ontstonden, huizen instortten en tempels beschadigd raakten. De aardbeving is een wake-up call voor Thailand. Er dienen nieuwe maatregelen getroffen te worden om de mensen te beschermen tegen een nieuwe natuurramp.

Bewoners voorlichten

Bewoners in risicogebieden (zoals Chiang Rai bijvoorbeeld) dienen voorgelicht te worden wat zij moeten doen in het geval van een aardbeving. Duiken op de grond en jezelf beschermen tegen vallende objecten en meteen hoge gebouwen uitvluchten. De beving afgelopen maandag was zeer ongebruikelijk, maar dat is geen garantie dat er misschien nieuwe aardbevingen in Thailand ontstaan.

Deze aardbeving is een wake-up call voo Thailand, en dus ook voor de autoriteiten. Zo dient de infrastructuur (wegen, sporen, vliegvelden) gecontroleerd te worden. Voor zover bekend zijn er geen scheuren in de dammen intstaan in de provincies Chiang Rai, Chiang Mai en Phayao, maar de autoriteiten zijn op hun hoede nu er de afgelopen dagen naschokken plaatsvonden.

One Comment - Write a Comment

  1. Wat er in Thailand beschadigd is na de aardbeving rond changrai dat zijn voor 85% oude huizen,meestal hokken die er uitzien als duiventillen.En ja van die Tempel schijnen de dakplaten niet goed bevestigd te zijn.Dikwijls lees je als het over aardbevingen in een minder welvarend land gaat dat men dan zegt honderden huizen ingestort .Maar in principe waren dat geen echte huizen maar krotten in de Westerse ogen.Wat niet weg neemt dat het erg is voor deze mensen als ze hun hutje verliezen.Je ziet ook op de foto hier dat een dak gesteund door de bekende betonnen paal gewoon plat gaat.Als men beter gebouwd had en degelijke zwaardere construktie had toegepast was dat dak echt overeind gebleven.En ja door dat men vele bomen gekapt heeft krijg je veel modder die zijn weg zoekt.Als men in Thailand alle energie die men nu in protesten etc stopt had aangewend om degelijker te bouwen waren ze al een flink eind op de goede weg geweest.Maar ja de bevolking is nog steeds blij met de corruptie die hier welig tierd ,dus zal het de komende 100 jaar niet veel veranderen.Kinderen 12 jaar die amper kunnen lezen of schrijven ,rijden zonder helm met 4 op de scooter zonder rijbewijs,naar school,met medeweten van de ouders en de leerkrachten.Maar desondanks vindt ik het een fijn land en moeten wij de Farangs on ver van de binnenlandse politiek houden,dat kunnen we aan de ruim 65 miljoen Thais overlaten.Zij leven met velen in een land dat kleiner is dan Frankrijk,maar 13 x groter is dan Nederland.

    Reply

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.