fbpx
Aapjes kijken in LopburiOntdek Thailand Rest van Thailand Video's 

Aapjes kijken in Lopburi (video)

Het is één van de oudste en meest sfeervolle steden van Thailand met tal van historische bezienswaardigheden, waarvan de oorsprong soms teruggaat tot de 6e eeuw. Maar de toeristen komen maar voor een ding: Aapjes kijken in Lopburi.

Alleen, is het wel zo leuk met al die apen? De Makaken slingeren door de elektriciteitskabels, springend op parasollen en grissen alles uit de handen van onoplettende voorbijgangers.

De lokale bevolking echter draagt de de apen op handen omdat ze denken dat dit geluk brengt.  Nou, dat kan wel kloppen, want er komen massa’s toeristen op af en dat brengt geld in het laatje. Ze voeren de beestjes ook, want dan stelen ze minder. Maar het mag duidelijk zijn, er zitten risico’s aan het aapjes kijken in Lopburi.

Apentempel: Prang Sam Yot

De Prang Sam Yot tempel in Lopburi is plek waar het allemaal gebeurd. Toeristen mogen hier onder toezicht van gidsen de aapjes voeren. De toerist wordt vervolgens compleet verzwolgen door de apen. Afhankelijk natuurlijk van hoeveel toeristen de apen die dag al hebben gezien en of ze honger hebben. Is het ontbijt-, lunch- of dinertijd. Maak je borst dan maar nat!

Aapjes kijken in Lopburi

Om het wat dragelijker te maken voor doe toeristen is  er net buiten de tempel is namelijk een binnenplaats geheel ingericht om de apen tevreden te houden. Tientallen kilo’s fruit en groenvoer worden hier gestort onder goedkeurend toezicht van honderden aapjes. Met volle buikjes zijn de apen minder geneigd delen van je tas, pet of scooter tot zich te nemen.

Ieder jaar wordt er in een speciaal festival voor de apen georganiseerd. Het festival vindt plaats in het laatste weekend van november en is een belangrijke attractie voor de lokale bevolking en buitenlandse bezoekers. De festiviteiten omvatten o.a. een ‘monkey tea party’ waarbij de makaken verwend worden met snoep, fruit, eieren, komkommers en bananen.

Video Chris Verboven

De Belgische filmmaker Chris Verboven maakte de onderstaande korte reportage over de apen van Lopburi. Veel kijkplezier!

Lees ook